Att flytta ett Piano

Det absolut bästa när man vill flytta ett piano är förstås att låta en flyttfirma göra det. Pianon är nämligen som bekant både tunga, otympliga och dessutom ganska ömtåliga. Är det dock så att man vill försöka göra det själv ger vi här ett antal tips och råd på vad man bör och vad man inte bör tänka på och göra.

Man bör vara minst 4 personer när man ska flytta ett piano. Flyttfirmor kan ibland vara färre men de har lång erfarenhet av att flytta pianon. Även om man har två starka karlar till sitt förfogande bör man inte försöka sig på en flytt såvida dessa inte har tidigare erfarenhet av att flytta väldigt tunga föremål, annars riskerar man skador på rygg och fötter, eller i värsta fall ett trasigt piano. Är man å andra sidan fler än fyra personer som försöker flytta pianot blir det lätt så att någon är i vägen. fyra personer är alltså att rekommendera.

Använd bärselar för att flytta piano

Samtliga fyra ska vara försedda med bärselar. Detta är ett absolut måste för att det ska gå att flytta pianot. Kom ihåg att ett piano kan väga flera hundra kilo. Hur starka ni än känner er bör ni alltså ha bärselar. Man behöver också en så kallad pianomatta att fästa bärselarna i, (alternativt långa remmar som går hela vägen under pianot). Ni tar alltså på er era selar och skjuter in pianomattan under pianot och fäster dem i selarna. Det är viktigt att man har rätt längd inställt på bärselarna så att man kan stå med rak rygg när pianot är lyft. När man lyft ska pianot vara en till två decimeter över marken. Det absolut viktigaste är såklart att man inte lyfter med böjd rygg. Gör man fel här kan det allvarligt skada ryggen.

Flytta ett piano i trappor

Ska man flytta pianot i trappor rekommenderas att man tränar att gå med det på plan mark först för att få in rätt teknik. Pianon är otympliga och inte helt lätta att förflytta sig med. Att fastna med ett piano i en trappuppgång är inte särskilt kul.

Pianot bör flyttas mycket långsamt. Det viktigaste är trots allt att både piano och flyttare klarar sig oskadda igenom flytten och har man bråttom bör man flytta pianot vid ett senare tillfälle istället. Innan man börjar flytten kan man vaddera kanterna på pianot med något mjukt. Det är dock viktigt att man inte tejpar på pianot överhuvudtaget eftersom det förstör lacken.

Pianot bör alltid hållas så rakt som möjligt, även när man går med det i trappor. Ett piano väger trots allt flera hundra kilo och man vill inte ha tyngden ojämnt fördelad eller ännu värre, att det ska börja glida av pianomattan.

Se till att pianot inte slår emot några kanter, karmar eller liknande på vägen. även små rörelser från ett så tungt föremål resulterar i mycket kraft och det är lätt att skada pianot i flytten om man är oförsiktig. Optimalt är att ha en femte person som går framför eller bakom och håller koll och varnar flyttarna ifall det kommer några hinder i vägen och som hjäper till att styra pianot åt de fyra flyttarna om det behövs. Det är inte lätt att hålla koll på omgivningen när man bär ett piano.

Se till att ta det försiktigt och att ni har god kommunikation. Behöver någon stanna och ändra fotsättning eller liknande så säg det klart och tydligt och låt personen i lugnt och ro försätta sig i en bättre position. Att ramla när man går med ett piano ner för en trappa kan vara livsfarligt.

Ska ni sen flytta pianot på ett öppet släp eller dylikt bör ni lägga det ner på rygg. Isånnafall bör ni naturligtvis vara försiktiga och ha någonting mjukt under. En matta eller två fungerar bra. Om pianot ska stå upp under bilförflyttningen bör det vara i ett släp med väggar och det bör naturligtvis vara väldigt noga fastspänt.

Lycka till med Pianoflytten och tveka inte att kontakta oss ifall det visar sig vara för svårt. Vi flyttar ditt piano snabbt, billigt och effektivt utan att för den delen ta några risker.Vi har lång erfarenhet av pianoflytt och mycket förmånliga priser. Fyll i formuläret på sidan för prisförslag eller maila oss på [mail]