Tips för att flytta ett piano säkert – Anlita erfarna pianoflyttare

flytta ett piano säkert

Att flytta ett piano är ingen liten sak, och inget man ska undervärdera. Med hänsyn till pianots pris och tyngd (likväl som sentimentalt värde) så är det alltid att rekommendera att man hyr in professionella pianoflyttare när man ska flytta sitt piano. De kanske kostar en hel del, men så är de också experter på att hantera samt särskilt flytta pianon och har speciell utrustning för att göra så. Men om du inte har råd att anlita bra pianoflyttare så kan du läsa igenom dessa tips för att få ett litet hum om hur man flyttar ett piano på ett säkert sätt.

Tips på att flytta ett piano

  • Mät pianot och alla dörröppningar, trappor och alla andra hörn och vinklar som pianot måste bäras igenom. Räkna alla trappsteg. Om du ska flytta nedåt för en trappa börja räkna uppifrån och räkna varje gång du måste sätta ner din fot (inklusive det sista steget som är golvet och som oftast inte räknas som trappsteg). Om du ska flytta uppåt börja längst ner på golvet och räkna hur många gånger du måste lyfta upp benet till dess att du står på den andra våningens golv.
  • Se till att du har minst fyra starka personer (personer med stark rygg) när du ska flytta pianot. De bör alla ha på sig halkfria arbetshandskar så att de får ett bra grepp om pianot.
  • Skaffa dig utrustning för att flytta pianon, köp eller låna, se bara till att du har det (du kan måsta spendera lite pengar om du vill att ditt dyrbara instrument inte ska bli skadat). Exempel på sådan utrustning kan vara en vagn för att enklare förflytta pianot (det finns olika vagnar för olika pianon), glidbrädor, lyft, spännband för att säkert spänna fast pianot på vagnen eller i lastbilen, plastfolie och mjuka filtar eller kuddar utformade för att flytta pianon.
  • Packa in pianot i mjuka filtar eller kuddar utformade för att flytta pianon och spänn fast med gummiband. Dra runt plastfolie runt hela pianot genom att gå i cirklar runt det tills filtarna och kuddarna sitter tätt på plats.
  • När du flyttar pianot måste alla fyra personer jobba ihop som ett lag. Utrustningen för att flytta pianot bör också användas på ett riktigt sätt. Hitta en bra balans när du bär pianot, det ska inte kunna vicka från en sida till en annan, eller upp och ner, när du bär det upp eller ner för trapporna.

Så gör professionella pianoflyttare

Det är bra att lära sig hur professionella pianoflyttare bär sig åt då de ska flytta ett piano. För mer information gällande det, kontakta oss.